Stůl ve stylu rokoka Ludvíka XV.

Stůl ve stylu rokoka Ludvíka XV.

Jako poslední zadání ve třetím ročníku mého oboru, školy kde jsem studoval (Střední škola nábytkářská a obchodní), byl stůl. Původně jsme měli jako třída vyrobit konferenční stůl podle předešlého návrhu školy. To se nám ale nelíbilo a prosadili jsme se s tím, že si ho navrhneme sami a podle toho i vyrobíme. Maximální rozměry stolové desky mohly být 800 x 600 mm a výška konferenčního stolu je cca 500 mm. Z nenadání jsme na vypracování výkresu měli ale týden a já měl jet ještě k tomu domů, takže jsem  zapracoval a na termín donesl výkres, zpracovaný v TurboCADu. Ostatní se mírně opozdili. Já jsem dodržel rozměry, i když je stůl „prťavý“. Ostatní mohli vyrábět stoly větší, protože měli možnost před dodáním výkresu se ještě dohodnout, já jsem je na to „vybodl“ a nechal výkres jak je a začal vyrábět.

Výkres - Stůl ve stylu Ludvíka XV.
Výkres: obsahuje pár chyb, nepodařilo se mi výkres vygenerovat se správně tlustými čarami.

Když jsem vyřezal na pásové pile a vybrousil na pásové brusce profil noh z dvou stran, tak jsem zjistil, že vytvořit 3D model těch noh v počítači, bylo mnohem složitější a zdlouhavější než jejich výroba. Trochu jsem upravil můj návrh, protože nohy byly na konci až moc tenké. Vyřezal jsem taktéž luby (dílce mezi nohami) a začal řezbovat. Hodně jsem se zdržoval snížením ploch aby mohla vystoupit řezba a okrajová linka, ale samotné řezby, to bylo teda něco. První nohu jsem měl vyřezbovanou asi za 3 týdny (9 dní v dílně), ostatní už jen 2 týdny (6 dní). Samozřejmě to trvalo tak dlouho, protože na dílně věčně „kecáme“. Bohužel jsem zjistil, že jsem dvěma řezbám na nohách nenechal dostatek hmoty, takže jsem musel přilepit kousek navíc a to kazí estetiku. U lubů to bylo docela v pohodě, jen jsem udělal špatně čepy  (spojení čep-dlab), jelikož stroje ve škole jsou občas opravdu blbě seřízeny, k tomu jsem si nezkontroloval nastavení ukazatelů na stroji. Takže snížení plochy se moc nepodařilo, proto je mírně zvlněná. K dokončení řezeb jsem si pomohl přímou bruskou, ale i tak jsou občas kostrbaté a plocha kolem řezby hrbolatá.

To je vše co jsem stihl do konce třetího ročníku, což nebylo zrovna vhodné. Díky této skutečnosti jsem pokračoval až další školní rok.

Stolová deska je tvořena DTD (dřevo-třísková deska) s nákližky (masivní okraje) a celá je odýhována. Vrchní dýha je sesazená do kříže a v ní je intarzie s listovým motivem spojeným linkou dokola. Intarzie je mírně opalovaná pískem (jemný rozpálený písek na pánvi), díky tomu jsou kousky dýhy opáleny do ztracena. Když se deska lisovala, aby se přilepily dýhy, tak v pár místech vznikla menší prohlubeň.

Stůl jsem měl možnost nalakovat nitrocelulózovým lakem, ale to mi přijde u takového nábytku jako barbarství, proto jsem jej navoskoval. Není to mistrovská práce, ale oproti tomu co jsme měli původně vyrobit je to mnohokrát pěknější.

6 komentářů

Krásné, trošku mi to připomíná intarzie. Takový ten druh zpracování vrstev dýh a následné tvoření obrazců, atd. Vypadá, to vážně super.

Předpokládám, že je to v Bystřici p.H. Za nás se nedělalo ani v TurboCADu, ani nebyla k dispozici minibruska. Vše ručně. Jinak slušné.

No tak TurboCAD to dost urychluje, nicméně dneska bych už brusku nepoužil. Zvládnu to řezbářskými dláty s přehledem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..